söndag 28 augusti 2011

Yngsjö - Lund, 91 km

P.g.a. dålig täckning kommer först nu rapport från de tre sista dagarna av vår resa.


Klockan 07.20 lämnade vi Yngsjö.


Avfärd

Det var ganska kyligt och hotfulla moln syntes i fjärran.


På väg mot Degeberga

Dagens djur hade samlats för avfärd på ett fält.


Tranor på väg till varmare trakter

Vi hade tankar på att cykla till Ystad och därifrån till Lund. Väderrapporten visade dock att vädret skulle bli väldigt ostadigt och framförallt blåsigt de kommande dagarna. Alltså valde vi att följa vår ursprungliga plan och cykla direkt till Lund från Yngsjö.
I Degeberga tog vi vägen (backen) förbi Forsakar.


Utsikten är bedårande

Vinden från sydväst skulle uppgå till ca 9 m/sek. Efter ganska svag vind när vi startade ökade den successivt för att, med råge, uppnå den förväntade vindstyrkan uppåt dagen. P.g.a. den kraftiga motvinden blev detta en av de tuffaste etapperna vi haft.


Ännu ett härligt ortsnamn till Toruns samling

Efter några mil stannade vi till när vi såg ett lämpligt ställe för bananpaus. Här hittade vi även härliga björnbär.


Björnbär i olika mognadsstadier

Under pausen blev vi medvetna om att vi kanske skulle hinna närvara vid en musik och naturupplevelse i Måryd där både Embla och Midnattskören skulle delta. Dock insåg vi att vi i så fall blev tvungna att lägga på ett kol.

På vägen passerade vi två vackra privatägda slott.


Vittskövle slott som fick sitt nuvarande utseende under 1500-talet

Hjularöd som fick sitt nuvarande utseende kring sekelskiftet 1800-1900-talet

Hjularöds slott användes vid inspelningen av adventskalendern “Mysteriet på Greveholm”

Sträckan mellan Hjularöds slott och Måryd, ca 2 mil, blev i tuffaste laget. Vi slet i motvinden för att hinna fram till Måryd i tid till föreställningen 13.00. Klockan 13.14 anlände vi, lämnade våra cyklar och sprang in i naturreservatet och hann fram i samma stund som första numret framfördes.


10 skönsjungande ungdomar

Upplevelserna var värda allt besvär vi utstått för att ta oss dit. När föreställningen var slut öppnade himlen sej men regnet upphörde lagom till nästa föreställning skulle börja. Då lämnade vi Måryd för vår sista sträcka, 16 km, hem till Lund.

  • Nu avslutar vi denna blogg och vill tacka alla våra “följare” för att ni så tålmodigt väntat på våra inlägg och gett oss glada tillrop på vägen.
  • Tack också Emese och Sanna för att ni tagit så väl hand om våra blommor och posten i Lund.
  • Vi vill också tacka alla er som försett oss med både mat och husrum vid olika etappmål, det är härligt att uppleva så stort engagemang från både familj och vänner.
  • Till sist vill vi sända en tacksamhetens tanke till våra cyklar som vi endast, under de 266 milen, gett lite extra luft vid ett par tillfällen. Karins kedja fick dessutom en liten dos av “olivolja extra virgin“ samt en mindre uppsträckning.
 

6 kommentarer:

  1. Grattis, hoppas trampandet gett mersmak!!!
    Det har varit roligt följa era strapatser.
    Långfärdscyklisten

    SvaraRadera
  2. Hej på er,
    Stort GRATTIS till er bedrift. Stämmer det att Sverige är ett avlångt land? Vi hörs. Hälsning Gustav

    SvaraRadera
  3. Det är ni som ska ha tack för att ni har tagit oss genom Sverige så här. Det känns nästan som om man fått sitta i cykelväskan och titta upp då och då. Men det är riktigt gott att ha er hemma igen!
    Sanna

    SvaraRadera
  4. Och vi vill tacka ER för all denna härliga läsning! =) Välkomna hem!
    Kramar Sofi och Baptiste

    SvaraRadera
  5. FANTASTISKT roligt att få dagliga lektioner i geografi, biologi, svenska ortnamn, regional hemkunskap, boendestandard, svenska vägnätet ..... Er blogg är den bästa vi någonsin läst. Trots att ni inte riktigt nått målet blir det MVG++!

    TACK!!,

    ... men tänk att det var på hemmaplan, Skåne, som täckningen var sämst.

    SvaraRadera
  6. GRATTIS! GRATTIS! GRATTIS! Ni har inspirerat oss till en europacykling nästa år. Ligger redan i hårdträning. Fram och tillbaka, Mälarhöjden - Nacka Strand på min första arbetsdag efter 2,5 månaders sommarlov. Även här hård motvind. Tänker cykla till den första snön kommer. Måtte det dröja länge denna vinter.

    SvaraRadera