måndag 22 augusti 2011

Knisa - Kalmar, 67 km

På väg igen!!

Under vårt tre veckors uppehåll har vi bl. a. ägnat oss åt, Sara, bröllop (Ida, Karins guddotter har gift sej) och sångläger.
Vi unnade oss en nästan dagslång cykelutflykt på Öland tillsammans med Lisa o Lasse. Då blev det lunch i Ninnis kroppkaksbod i Källa.
Vi har också tillbringat tid i Knisa där vi dels jobbat men också haft besök av vänner. I helgen var Westers och Falås på besök. Vi har haft underbart väder och helgvädret blev mycket bättre än väntat. Dock blåste det ca 18 m/sek.

I morse vaknade vi till ljudet av regn som skvalade. Det var inte oväntat men vi blev positivt överraskade av att det i stort sett var vindstilla.
När vi gav oss av hade det nästan slutat regna helt och efter bara någon kilometer åkte regnkläderna av. Det gynnsamma cykelvädret och flacka landskapet gjorde att vi tillryggalade de 67 kilometrarna på 4.5 timme.

Det regnade när vi kom till Öland och regnar när vi ger oss av

Vi avvek från Cykelspåret när vi åkte över till Öland. Här följde vi istället Ölandsleden.


Från Knisa körde vi några kilometer på väg 136, vilket inte är att rekommendera under högsäsong. Nu har turismen lugnat ner sej på Öland så det var lugnt och skönt på vägen. I Föra valde vi dock att följa den östra vägen eftersom Ölandsleden har den som ett alternativ.

När man cyklar ser man, som bekant, saker man inte lägger märke till när man kommer med bil. Idag upptäckte vi att det står äppleträd i dikena längs östra vägen. Frestelsen blev till sist för stor och Lars hoppade ut i diket och plockade ner 4 äpplen. De var jättegoda men han fick plocka bort 2 fästingar på vaden några timmar senare. Brott straffar sej!

I Löt finns dagens kyrka

Östra vägen bjuder också på många fina Ölandsmotiv, bl.a. flera radbyar. Här har vi stannat till i Lerkaka där det ligger sju kvarnar i tät följd.


Vinden blåser i kvarna…

I Runsten (vi såg inte till Ingegerd) vek vi av inåt ön bara för att kunna ta denna bild.

Vad säger du nu Torun?

Även på Öland finner man vackra, smala och idylliska grusvägar.

Mellan S Bäck och Gunnarstorp

I Färjestaden passade vi på att käka lunch i väntan på att färjan till Kalmar skulle gå. Man får inte cykla på bron och cykelbussen byts, under sommaren, ut mot en färja. Jättetrevligt tycker vi, särskilt som cyklister har företräde. Därefter får de som förköpt biljett komma ombord (om det finns plats)

I fjärran syns Ölandsbron

Vi anlände till Kalmar redan 15.00 och efter incheckning och dusch drog vi iväg på en rundtur.
I centrum sprang vi på Amanda Hofsöe som var ute på "nolleuppdrag" i solskenet.
 
Det är härligt att ha cykel när man turistar i städer, man rör sej snabbt och hinner se en hel del.

Kalmar slott

I Gamla stan var det underbart att cykla gata upp och gata ner och njuta av atmosfären.

Kullerstensgator...

...och låga trähus
Dagens växt från Öland borde egentligen vara Bruna bönor eller Gula ärtor men till slut landade vårt val på Blåhallon. De är förvillande lika Björnbär men har inte så vassa taggar och trivs bäst i kalkrik jord.


Blåhallon, inte blanka som Björnbär

På nedanstående bild upptäcker kanske den skarpögde dagens djur.

Vi kände oss iakttagna när vi intog vår lunch på Kaj nr 4 i Färjestaden

3 kommentarer:

  1. Nej, vilken liten goding! En mink?
    Härligt att se knäskydden på från start. Antar då att de hjälpte.
    Kramis!

    SvaraRadera
  2. Vad ska ni blogga om när ni kommer hem?

    SvaraRadera
  3. Torun säger såhär:
    SPJUTTERUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ni är för söta som åker den vägen bara för att fota den skylten, och bara för MIN skull!

    SvaraRadera