tisdag 23 augusti 2011

Kalmar - Långasjö, 77 km

Klockan 8.20 lämnade vi vårt boende i Kalmar. Vädret var härligt “krispigt”. Solen lyste från en molnfri himmel och morgontemperaturen vittnade om att sommaren (inte bara vår cykeltur) börjar lida mot sitt slut.

På vägen ut från Kalmar med kurs mot Långasjö passerade vi bl.a. Giraffen, IKEA och motorvägen mot Malmö. De är för oss kända landmärken när vi åker till och från Öland och det var lite speciellt att komma här på cykel.

Igår bestämde vi oss för att äta frukost på vandrarhemmet, vi har fortfarande frukosten i Oskarshamn i välbevarat minne. Svanen i Kalmar är ett kombinerat hotell och vandrarhem precis som Oscar i Oskarhamn. Nu kan vi konstatera att Svanen inte kan mäta sej med Oscar. Alltså! Har någon vägarna förbi Oskarshamn så tveka inte att övernatta på Oscar och framförallt, ät inte någon medhavd frukost.

Idag drog vi därför iväg in i Småland utan att ha inhandlat någon mat. Vi handlar på vägen, tänkte vi. Men, inte fanns det några affärer på vår väg inte. När vi nådde Oskar (inte hotellet/vandrarhemmet i Oskarshamn utan en kyrka i mörkaste Småland) bestämde vi oss för att luncha på det vi hade i vår packning. Det blev: ½ grapefrukt, 5 Brago fullkornskex och 5 Brago fullkornskex med äpple/kanelsmak per man, dessutom gjorde vi slut på Johnnys “Bageriets bästa” från Göteborgskex med chokladsmak. Till detta blev det en kopp kaffe.

Efter denna “stadiga” lunch sträckte vi ut oss i gröngräset nedanför kyrkan, somnade in och sov tills kyrkvaktmästaren satte igång sin åkgräsklippare. Eftersom vi inte kunde checka in på dagens boende förrän 17.00 kände vi att det var väldigt gott om tid att ta oss dit så vår lunchpaus blev 1.5 timme lång.

Oskars kyrka i Alsjöholm

Mellan Tvärskog och Högahult var vägen förtrollande vacker.

En riktig John Bauer-skog.

Finns det troll eller älvor här?

I skogen finns varken, rövare, troll eller älvor men massor av djur. Dessa små plågoris var vi rädda för att se oss mätta på i Norrland men vi fick ta oss till Småland för att träffa på dem. Oftast cyklar vi ifrån dem.

Blodsugare på Lars fot

Efter 65 kilometer nådde vi Emmaboda där det finns både Coop, Ica Supermarket, konditori och flera pizzerior. Med fyllda matförråd och magar åkte vi sedan vidare den sista milen till Långasjö där vi ska övernatta i ett stall. De gamla kyrkstallarna byggdes om till vandrarhem 1968

Långasjö vandrarhem på “Utvandrarnas väg”

“Utvandrarnas väg” sträcker sej från Eriksmåla via bl.a. Långasjö ner till Karlshamn. Från Långasjö utvandrade 1200 personer vilket var hälften av socknens invånare. Här har vi ytterligare ett mål där vi skulle vilja tillbringa mer tid för att utforska trakten. Det finns dessutom särskilt markerade cykelleder i Glasriket.

Dagens första växt får symbolisera den annalkande hösten.

Klockljung

Sommaren är dock väldigt närvarande när man betraktar dagens andra växt.

Cikoria

2 kommentarer:

  1. Kul att se att ni är på rull igen :) Väldigt vackra bilder från Smålands skogar!
    Jag har också uppdaterat min blogg, och nu ska jag försöka bli en mer ihärdig skrivare när det mesta är på plats i lägenheten.
    Kram Sofi

    SvaraRadera
  2. Undrar bara vart "rullet" fört er idag? Kram!

    SvaraRadera