söndag 28 augusti 2011

Yngsjö - Lund, 91 km

P.g.a. dålig täckning kommer först nu rapport från de tre sista dagarna av vår resa.


Klockan 07.20 lämnade vi Yngsjö.


Avfärd

Det var ganska kyligt och hotfulla moln syntes i fjärran.


På väg mot Degeberga

Dagens djur hade samlats för avfärd på ett fält.


Tranor på väg till varmare trakter

Vi hade tankar på att cykla till Ystad och därifrån till Lund. Väderrapporten visade dock att vädret skulle bli väldigt ostadigt och framförallt blåsigt de kommande dagarna. Alltså valde vi att följa vår ursprungliga plan och cykla direkt till Lund från Yngsjö.
I Degeberga tog vi vägen (backen) förbi Forsakar.


Utsikten är bedårande

Vinden från sydväst skulle uppgå till ca 9 m/sek. Efter ganska svag vind när vi startade ökade den successivt för att, med råge, uppnå den förväntade vindstyrkan uppåt dagen. P.g.a. den kraftiga motvinden blev detta en av de tuffaste etapperna vi haft.


Ännu ett härligt ortsnamn till Toruns samling

Efter några mil stannade vi till när vi såg ett lämpligt ställe för bananpaus. Här hittade vi även härliga björnbär.


Björnbär i olika mognadsstadier

Under pausen blev vi medvetna om att vi kanske skulle hinna närvara vid en musik och naturupplevelse i Måryd där både Embla och Midnattskören skulle delta. Dock insåg vi att vi i så fall blev tvungna att lägga på ett kol.

På vägen passerade vi två vackra privatägda slott.


Vittskövle slott som fick sitt nuvarande utseende under 1500-talet

Hjularöd som fick sitt nuvarande utseende kring sekelskiftet 1800-1900-talet

Hjularöds slott användes vid inspelningen av adventskalendern “Mysteriet på Greveholm”

Sträckan mellan Hjularöds slott och Måryd, ca 2 mil, blev i tuffaste laget. Vi slet i motvinden för att hinna fram till Måryd i tid till föreställningen 13.00. Klockan 13.14 anlände vi, lämnade våra cyklar och sprang in i naturreservatet och hann fram i samma stund som första numret framfördes.


10 skönsjungande ungdomar

Upplevelserna var värda allt besvär vi utstått för att ta oss dit. När föreställningen var slut öppnade himlen sej men regnet upphörde lagom till nästa föreställning skulle börja. Då lämnade vi Måryd för vår sista sträcka, 16 km, hem till Lund.

  • Nu avslutar vi denna blogg och vill tacka alla våra “följare” för att ni så tålmodigt väntat på våra inlägg och gett oss glada tillrop på vägen.
  • Tack också Emese och Sanna för att ni tagit så väl hand om våra blommor och posten i Lund.
  • Vi vill också tacka alla er som försett oss med både mat och husrum vid olika etappmål, det är härligt att uppleva så stort engagemang från både familj och vänner.
  • Till sist vill vi sända en tacksamhetens tanke till våra cyklar som vi endast, under de 266 milen, gett lite extra luft vid ett par tillfällen. Karins kedja fick dessutom en liten dos av “olivolja extra virgin“ samt en mindre uppsträckning.
 

lördag 27 augusti 2011

Värestorp - Yngsjö, 45 km

Klockan 08.20 lämnade vi Tusseboda och styrde mot Yngsjö där vi skulle bo hos Lena och Tomas. Redan efter tio minuters färd såg vi dagens djur vid vägkanten. Ett rådjur stod helt stilla och stirrade på oss. Vi färdades längs den natursköna banvallen från den nedlagda järnvägen mellan Arkelstorp och Kristianstad.

Vi lämnade banvallen vid Österslöv och kom strax ut på Kristianstadslätten. Här är det skördetid för lök, morötter och potatis och det var full aktivitet ute på åkrarna.

Motorsfält
Potatisfält

Innan vi kom fram till Åhus hittade vi dagens växt.

Hedblomster

Vi rullade in Åhus och som vanligt slog det oss hur otroligt vacker och välbevarad byn är.

Vacker stenlagd gata med kyrkan i bakgrunden
Många välbevarade hus bidrar till känslan av att man befinner sej i en annan tid

Strax söder om Åhus i Yngsjö har Lena och Tomas sitt sommarparadis. Där blev vi inkvarterade i det nybäddade gästrummet och badhanddukarna låg vackert hopvikta på sängarna. Så snart vi steg ut ur duschen serverades lunch bestående av Janssons, öl och snaps i det härliga växthuset. Efter en trevlig eftermiddag var det dags för ännu en kulinarisk anrättning.

Lunch i underbar miljö

fredag 26 augusti 2011

Vilodag, Värestorp

Överraskande för oss dök ett reportageteam från Kristianstadsbladet upp hos Lars föräldrar på vår vilodag. De hade hört ryktas om att två pensionärer cyklade genom Sverige. Resultatet publicerades dagen efter.




torsdag 25 augusti 2011

Kyrkhult - Värestorp, 41 km

Under 40 dagar har normal uppstigning varit mellan 04.00 och 07.00. Idag bröt vi trenden och sov ända till 10.00. Den största orsaken var de mycket sköna sängarna och dessutom hade vi en etapp på endast 41 km framför oss.

När Erwanders nyckel skulle återlämnas till Edith avslöjade hon att hon kommer från Haparanda och vi fick mycket att prata om. Klockan hann bli 12.35 innan vi satte kursen mot dagens mål, Lars föräldrahem, Tusseboda.

Familjen Erwanders sommarresidens

En del av dagens etapp gick längs Banvallsleden. Första samhälle vi passerade var Vilshult.

Vägval i vägskäl

Nedanstående bild får representera “dagens djur”. Så här kan det se ut där vildsvinen gått fram.

Välluftad gräsmatta

Att det var vindstilla idag kan man förstå av denna vy.

Blank som en spegel

Strax innan vi nådde gränsen till Skåne visade mätaren 2500 km.


250 mil avverkade
 Ytterligare ett län lades till och därmed har vi cyklat i fyra län på två dagar.

Nästan himma

Vid sjön Immelns nordspets finns naturreservatet Nytebodaskogen. Det är en urskog som får sköta sig helt själv, men efter stormen Gudrun, där det uppstod stora skador i skogen, blev det nödvändigt att rensa upp längs vägen för att minimera riskerna för besökare. Skogen besöks dock på egen risk och varningsskyltar varnar för fallande träd och grenar.

Nytebodaskogen

Efter vidare färd i Snapphanebygd kom vi till samhället Immeln. Trakten är strakt förknippad med svart granit. En del av den granit som brutits här har blivit till konstverk. Vid badplatsen i Immeln ser man ett av dem.

- Tyvärr, du får ingen puss, jag har redan en prins.

Några kilometer söderut når vi dagens mål, gården Tusseboda i Värestorp. Här ska vi ha resans sista vilodag.

Idylliska Tusseboda

På trappan tas vi emot av Inger och Christen.

Lars föräldrahem

onsdag 24 augusti 2011

Långasjö - Kyrkhult, 81 km

Idag har vi cyklat i tre olika län, Kalmar, Kronobergs och Blekinge län.


Länsgräns
 Efter 38 km cykling närmade vi oss Tingsryd där vi planerat att äta “dagens rätt” på något lämpligt ställe. Det känns mycket bättre att inta det stora målet mitt på dagen och bara något lätt på kvällen. Kvällsmålet idag kom dock att bli något utöver det vanliga.

Sjön Ygden strax nordost om Tingsryd

I Tingsryd fanns en hel del mysiga hus. Detta var inte fallet i Emmaboda där vi stannade till igår!! Vissa platser vill man gärna återse, men en del har man sett för både första och sista gången.

Här huserar Smålandsposten

Läste på löpsedlarna i Tingsryd att Gun Hägglund gått bort. Gun är en av upphovsmännen till Cykelspåret och har varje år med bil kontrollerat att skyltningen är OK.

Efter “Pannbiff med lök” drog vi vidare på vår färd.
När vi passerat ett otal antal Hult, Ryd och Måla närmade vi oss Blekinge. I ett vägskäl funderade vi på om vi skulle ta en smalare grusväg eller den mera lättcyklade asfaltvägen. Vår erfarenhet är dock att man upplever mer på en mindre väg och detta visade sig stämma även idag.

Mysig skogsväg på väg mot Blekinge

Efter någon kilometer hittade vi denna härliga länsgränsmarkering med fin patina.

Här lämnar vi Småland

Efter ytterligare en liten bit hittar vi dessa guldklimpar precis i vägkanten.

Kan det vara kantareller eller?

Visst var det kantareller! Detta innebar att vi blev kraftigt försinkade.

Har ni sett Herr Kantarell …

I Kyrkhult skulle vi bo i Bosse och Cecilias sommarhus. Vi anlände inte förrän efter klockan 18.

Äntligen framme

Då var det bara till att sätta igång med rensningen av dagens skörd.

Ca 1 kg nyplockade kantareller

Två växter som vi sett i massor redan uppe i norra Sverige är Liljekonvalj och Rallarros. Dessa har nu övergått i frukt- och fröstadiet. Ännu ett tecken på att sommaren snart övergår i höst.

Liljekonvalj

Rallarros, Mjölkört eller Rävarumpa

Dagens djur kunde ha blivit de två tranor som lyfte 50 m framför oss vid Vrångebo. De var dock för snabba så det får bli denna lax i Mörrumsån istället.

Dagens djur
PS

Vi tror också att det var en mink

tisdag 23 augusti 2011

Kalmar - Långasjö, 77 km

Klockan 8.20 lämnade vi vårt boende i Kalmar. Vädret var härligt “krispigt”. Solen lyste från en molnfri himmel och morgontemperaturen vittnade om att sommaren (inte bara vår cykeltur) börjar lida mot sitt slut.

På vägen ut från Kalmar med kurs mot Långasjö passerade vi bl.a. Giraffen, IKEA och motorvägen mot Malmö. De är för oss kända landmärken när vi åker till och från Öland och det var lite speciellt att komma här på cykel.

Igår bestämde vi oss för att äta frukost på vandrarhemmet, vi har fortfarande frukosten i Oskarshamn i välbevarat minne. Svanen i Kalmar är ett kombinerat hotell och vandrarhem precis som Oscar i Oskarhamn. Nu kan vi konstatera att Svanen inte kan mäta sej med Oscar. Alltså! Har någon vägarna förbi Oskarshamn så tveka inte att övernatta på Oscar och framförallt, ät inte någon medhavd frukost.

Idag drog vi därför iväg in i Småland utan att ha inhandlat någon mat. Vi handlar på vägen, tänkte vi. Men, inte fanns det några affärer på vår väg inte. När vi nådde Oskar (inte hotellet/vandrarhemmet i Oskarshamn utan en kyrka i mörkaste Småland) bestämde vi oss för att luncha på det vi hade i vår packning. Det blev: ½ grapefrukt, 5 Brago fullkornskex och 5 Brago fullkornskex med äpple/kanelsmak per man, dessutom gjorde vi slut på Johnnys “Bageriets bästa” från Göteborgskex med chokladsmak. Till detta blev det en kopp kaffe.

Efter denna “stadiga” lunch sträckte vi ut oss i gröngräset nedanför kyrkan, somnade in och sov tills kyrkvaktmästaren satte igång sin åkgräsklippare. Eftersom vi inte kunde checka in på dagens boende förrän 17.00 kände vi att det var väldigt gott om tid att ta oss dit så vår lunchpaus blev 1.5 timme lång.

Oskars kyrka i Alsjöholm

Mellan Tvärskog och Högahult var vägen förtrollande vacker.

En riktig John Bauer-skog.

Finns det troll eller älvor här?

I skogen finns varken, rövare, troll eller älvor men massor av djur. Dessa små plågoris var vi rädda för att se oss mätta på i Norrland men vi fick ta oss till Småland för att träffa på dem. Oftast cyklar vi ifrån dem.

Blodsugare på Lars fot

Efter 65 kilometer nådde vi Emmaboda där det finns både Coop, Ica Supermarket, konditori och flera pizzerior. Med fyllda matförråd och magar åkte vi sedan vidare den sista milen till Långasjö där vi ska övernatta i ett stall. De gamla kyrkstallarna byggdes om till vandrarhem 1968

Långasjö vandrarhem på “Utvandrarnas väg”

“Utvandrarnas väg” sträcker sej från Eriksmåla via bl.a. Långasjö ner till Karlshamn. Från Långasjö utvandrade 1200 personer vilket var hälften av socknens invånare. Här har vi ytterligare ett mål där vi skulle vilja tillbringa mer tid för att utforska trakten. Det finns dessutom särskilt markerade cykelleder i Glasriket.

Dagens första växt får symbolisera den annalkande hösten.

Klockljung

Sommaren är dock väldigt närvarande när man betraktar dagens andra växt.

Cikoria

måndag 22 augusti 2011

Knisa - Kalmar, 67 km

På väg igen!!

Under vårt tre veckors uppehåll har vi bl. a. ägnat oss åt, Sara, bröllop (Ida, Karins guddotter har gift sej) och sångläger.
Vi unnade oss en nästan dagslång cykelutflykt på Öland tillsammans med Lisa o Lasse. Då blev det lunch i Ninnis kroppkaksbod i Källa.
Vi har också tillbringat tid i Knisa där vi dels jobbat men också haft besök av vänner. I helgen var Westers och Falås på besök. Vi har haft underbart väder och helgvädret blev mycket bättre än väntat. Dock blåste det ca 18 m/sek.

I morse vaknade vi till ljudet av regn som skvalade. Det var inte oväntat men vi blev positivt överraskade av att det i stort sett var vindstilla.
När vi gav oss av hade det nästan slutat regna helt och efter bara någon kilometer åkte regnkläderna av. Det gynnsamma cykelvädret och flacka landskapet gjorde att vi tillryggalade de 67 kilometrarna på 4.5 timme.

Det regnade när vi kom till Öland och regnar när vi ger oss av

Vi avvek från Cykelspåret när vi åkte över till Öland. Här följde vi istället Ölandsleden.


Från Knisa körde vi några kilometer på väg 136, vilket inte är att rekommendera under högsäsong. Nu har turismen lugnat ner sej på Öland så det var lugnt och skönt på vägen. I Föra valde vi dock att följa den östra vägen eftersom Ölandsleden har den som ett alternativ.

När man cyklar ser man, som bekant, saker man inte lägger märke till när man kommer med bil. Idag upptäckte vi att det står äppleträd i dikena längs östra vägen. Frestelsen blev till sist för stor och Lars hoppade ut i diket och plockade ner 4 äpplen. De var jättegoda men han fick plocka bort 2 fästingar på vaden några timmar senare. Brott straffar sej!

I Löt finns dagens kyrka

Östra vägen bjuder också på många fina Ölandsmotiv, bl.a. flera radbyar. Här har vi stannat till i Lerkaka där det ligger sju kvarnar i tät följd.


Vinden blåser i kvarna…

I Runsten (vi såg inte till Ingegerd) vek vi av inåt ön bara för att kunna ta denna bild.

Vad säger du nu Torun?

Även på Öland finner man vackra, smala och idylliska grusvägar.

Mellan S Bäck och Gunnarstorp

I Färjestaden passade vi på att käka lunch i väntan på att färjan till Kalmar skulle gå. Man får inte cykla på bron och cykelbussen byts, under sommaren, ut mot en färja. Jättetrevligt tycker vi, särskilt som cyklister har företräde. Därefter får de som förköpt biljett komma ombord (om det finns plats)

I fjärran syns Ölandsbron

Vi anlände till Kalmar redan 15.00 och efter incheckning och dusch drog vi iväg på en rundtur.
I centrum sprang vi på Amanda Hofsöe som var ute på "nolleuppdrag" i solskenet.
 
Det är härligt att ha cykel när man turistar i städer, man rör sej snabbt och hinner se en hel del.

Kalmar slott

I Gamla stan var det underbart att cykla gata upp och gata ner och njuta av atmosfären.

Kullerstensgator...

...och låga trähus
Dagens växt från Öland borde egentligen vara Bruna bönor eller Gula ärtor men till slut landade vårt val på Blåhallon. De är förvillande lika Björnbär men har inte så vassa taggar och trivs bäst i kalkrik jord.


Blåhallon, inte blanka som Björnbär

På nedanstående bild upptäcker kanske den skarpögde dagens djur.

Vi kände oss iakttagna när vi intog vår lunch på Kaj nr 4 i Färjestaden